Diferitele sisteme de blocare pentru cuțitele pliabile

Atunci când lama cuțitului dvs. pliabil este în poziția deschis, este important ca aceasta să fie bine blocată, astfel încât să nu se “miște”. Și tocmai acesta este întregul scop al sistemului de blocare/blocare : să asigure utilizarea optimă și sigură a cuțitului. Cu toate acestea, există o multitudine de sisteme de blocare , de unde și crearea acestui mic ghid pentru a vă ajuta să vedeți lucrurile un pic mai clar.

Liner-lock, cel mai popular

Liner Lock

The liner-lock este printre cele mai reprezentate, se poate spune, este o piesă de bază a tacâmurilor de buzunar. Principiul este simplu: o placă cu arc apasă pe călcâiul lamei, blocând-o în poziție. Pentru a debloca lama, trebuie să deplasați placa cu arc în lateral cu ajutorul degetului mare, în timp ce închideți lama cu degetul arătător. Cuțitele pliabile cu mecanism liner-lock sunt foarte sigure, sau safe dacă preferați.

Mai robust decât liner-lock-ul: frame-lock-ul!

Frame Lock

Pe scurt, sistemul de închidere frame-lock este similar cu mult iubitul liner-lock. Singura diferență este că pe frame-lock , este întregul mâner care asigură blocarea lamei cuțitului pliabil . Atunci când mânerul nu are plăci, este destul de ușor să se facă distincția între cele două sisteme, dar atunci când are, este mult mai complex, iar confuzia este răspândită. Deci, este sigur să spunem că frame-lock este versiunea îmbunătățită/superioară a liner-lock . Dar, așa cum se spune, gusturi și culori …

Încuietoarea spate sau pompa

Încuietoarea spate

Sistemul back-lock se referă la sistemul back pump lock , care nu trebuie confundat cu front-lock situat în față. Locația fiind, de altfel, singurul lucru care diferențiază cele două sisteme de blocare. Lama este blocată automat de îndată ce cuțitul este deschis; pentru a o debloca, tot ce trebuie să faceți este să apăsați pe pompă, ceea ce va elibera tija de blocare. De remarcat faptul că acest mecanism de blocare este utilizat de marca franceză Florinox, în special pentru celebrul său model Kiana.

Încuietoarea de ax semnată Benchmade

Benchmade Axis Lock

axis-lock a fost introdus în 1998 pe Benchmade 710 , primul cuțit al mărcii americane care îl avea. În plus, se presupune că este prezent doar pe

  • Cuțite Benchmade
  • ( chiar dacă uneori se găsește și pe alte mărci, sub un alt nume). axis-lock are avantajul de a fi ambidextru , deci este perfect potrivit pentru operațiuni cu o singură mână. De asemenea, are reputația de a fi mai sigur decât liner-lock pe care vi l-am prezentat deja chiar la începutul acestei pagini. Blocarea lamei unui cuțit axis-lock este automată, în timp ce deblocarea acesteia se face prin intermediul butonului Axis.

    Veriga pentru cuțite tradiționale

    Virole Opinel

    După cum spune foarte bine titlul acestui paragraf, blocarea prin virolă este un must-have pentru cuțitele franceze tradiționale, precum

  • Opinel
  • sau Nontron. Adesea formată din două părți, una fixă, cealaltă glisantă, ferula este situată între lamă și mâner, ea permite blocarea lamei în poziția deschisă și, uneori, închisă, așa cum este cazul acum cu Opinel.

    Sistemul piemontez sau Vernantins

    Higonokami Piedmontese System

    Denumit și Vernantins, dar mai cunoscut sub numele de Piedmontese, acest sistem este recunoscut pentru excremența sa de la călcâiul lamei, cunoscută sub numele de lentilă sau lupă. Aceasta permite ca lama să fie desfășurată cu ușurință cu o singură mână. Aceeași proeminență apasă pe partea din spate a mânerului atunci când cuțitul pliabil este deschis, împiedicându-l să se închidă din nou. Rețineți că Sistemul piemontez este utilizat pe scară largă la

  • Higonokami
  • , vedeta cuțitelor de buzunar japoneze.

    Sistemul de închidere cu crestătură forțată cunoscut sub numele de slip-joint

    Laguiole forced notch

    Încuietura forțată este un sistem de închidere cu care cel mai probabil sunteți familiarizați, deoarece este chiar cel care echipează majoritatea cuțitelor pliante regionale franceze precum

  • Laguiole
  • pentru a numi doar unul. Un sistem care funcționează prin intermediul unui arc în partea superioară a mânerului, care apasă în același timp pe călcâiul lamei. O simplă apăsare pe margine va închide lama, veți fi înțeles, ncuietura forțată nu este deci un sistem de blocare ca atare. Rețineți că pentru cuțitele pliabile americane , acesta este mai corect denumit slip-joint .

    Blocare prin compresie și rulment cu bile de la Spyderco

    Spyderco Ball Bearing

    Cunoscută în întreaga lume pentru modelul său de păianjen, marca americană Spyderco se remarcă printr-o foarte mare inovație în materie de mecanism de blocare . În special, este în spatele Ball Bearing , un sistem ambidextru care se bazează pe o bilă mecanică împinsă de un piston. Acesta servește, de asemenea, pentru a menține lama în poziția închisă, ceea ce este foarte practic pentru transport.

    Dar

  • Spyderco
  • , este, de asemenea, mecanismul de blocare prin compresie , dezvoltat și patentat chiar de producător, este reputat a fi simplu de utilizat și foarte eficient. Funcționarea rezidă într-o placă situată în partea superioară a mânerului ( deblocată cu ajutorul degetului mare ).

    Tocmai v-am prezentat principalele sisteme de blocare a lamei la cuțitele pliabile . Cu toate acestea, a fost desigur imposibil să le enumerăm pe toate aici, după cum veți fi înțeles, așa că aceasta este o listă exhaustivă. Nu ezitați să aruncați o privire la ghidul nostru care menționează

  • sisteme de deschidere a cuțitelor pliabile
  • .

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *