Glosar de tacâmuri – Glosar de cuțite

Nu vă simțiți confortabil cu vocabularul referitor la tacâmuri? Sau ați dat peste un cuvânt al cărui sens nu îl cunoașteți citind una dintre fișele noastre de produs? La urma urmei, este un domeniu mult mai tehnic decât ar putea părea. Acest glossar enumeră toate definițiile termenilor complecși utilizați în lumea cuțitelor . De la vârful lamei până la capătul mânerului, după ce veți citi acest articol veți stăpâni vocabularul cuțitelor de la A la Z!

  • A
  • Oțel : Aliaj metalic compus în principal din fier și carbon. Proprietățile unui oțel pot varia prin adăugarea unor elemente precum cromul, molibdenul, vanadiul, tungstenul, cobaltul sau prin tratament termic. Pentru a afla mai multe, consultați fără întârziere ghidul nostru despre oțelurile pentru cuțite.

    Ascuțirea : Trecerea regulată peste marginea lamei pentru a o îndrepta cu ajutorul unui pistol de ascuțit. O operațiune care poate fi efectuată înainte de fiecare utilizare, contribuind la menținerea unei tăișuri excelente.

    Ascuțirea : Utilizarea unei puști de ascuțit pentru a remodela marginea unei lame tocite. Spre deosebire de ascuțire, ascuțirea îndepărtează materialul, în acest caz oțelul.

    Aluminiu : Un material ușor și durabil utilizat în mod regulat de cuțitari pentru a îmbrăca mânerul unui cuțit.

  • B
  • Back Lock : Cunoscut și sub denumirea de sistem de blocare cu pompă: cuțitele Back Lock sunt blocate automat odată ce se află în poziția deschis. Pentru a debloca lama, pur și simplu aplicați presiune pe pompa poziționată în partea din spate a mânerului.

    Bélière : Inel de fixare situat pe partea din spate a unui briceag. Bélière reduce astfel considerabil riscul de pierdere.

    Bushcraft : Termen care evocă faptul de a trăi în pădure, în pădure, învățând să se folosească de natură pentru a-și proiecta un adăpost, a se hrăni… Categoric nu trebuie confundat cu campingul sau cu scouting-ul.

  • C
  • Cuțit de buzunar : Cuțit de buzunar mic în care lama se pliază în mâner

    Carbon : Simbolizat C, acest element joacă un rol crucial când vine vorba de calitatea tăierii, cu alte cuvinte de tăiș. Cu cât conținutul de carbon al lamei este mai ridicat, cu atât aceasta va fi mai ascuțită. Mai sensibile la coroziune, lamele cu carbon trebuie întreținute după fiecare utilizare.

    Drop breaker : Mică scobitură în lamă care facilitează ascuțirea: drop breaker-ul poate fi de fapt folosit ca punct de plecare.

    Încuietura forțată : Arc situat pe spatele mânerului cuțitului pe care lama se sprijină pentru a preveni închiderea accidentală în timpul utilizării. Asemănătoare articulației alunecoase americane, crestătura forțată nu este un mecanism de blocare. Acesta se închide prin simpla apăsare pe partea din spate a lamei. Muchia forțată este utilizată în special la diferitele unelte Swiss Army Knife.

  • D
  • Damasc : O lamă damascată este alcătuită din diferite straturi de oțel forjate împreună. Este foarte puternică și ușor de recunoscut pentru modelele sale atractive.

    Ductilitate : Se referă la capacitatea unui material de a se putea deforma fără a se rupe.

  • E
  • EDC : Abrevierea pentru Every Day Carry însemnând “care poate fi purtat în fiecare zi”. Un EDC este un cuțit care este simplu de transportat, adesea pliabil, și capabil să preia o multitudine de sarcini.

    Dull : Se spune că o lamă este mată atunci când nu mai este ascuțită. Va trebui atunci să îi remodelați muchia prin ascuțire.

    Emout : Partea principală a lamei care este rafinată la tăiș. În tacâmuri, există diferite emouturi: asimetrice, plate, concave, convexe …

    Entablure : Demarcație a muchiei poziționată între ricasso și emouture.

    Spacer : Piesă din mâner utilizată pentru a separa, a menține spațiul dintre cele două plăci în scopul de a elibera spațiu pentru lamă.

  • F
  • Fibră de carbon : Fabricat din fibre și atomi de carbon, acest material compozit este atât ușor, cât și rezistent și este frecvent utilizat pentru a îmbrăca mânerele cuțitelor.

    Fil : Firul corespunde părții tăioase a unei lame. Prin urmare, veți înțelege că o lamă cu două tăișuri are două fire.

    Flipper : Flipperul este o mică proeminență ieșită din mâner pe care se sprijină degetul mare pentru a facilita deschiderea lamei.

    Forjată : Se spune că o lamă este forjată atunci când este sculptată dintr-o singură bară de oțel, fără sudură sau tăiere. O lamă forjată necesită mai multă muncă din partea tăietorului, dar va fi de o calitate mai bună, cu o rezistență mai mare în special. Rețineți că un cuțit poate fi în întregime forjat, caz în care nu numai lama, ci și mânerul sunt concepute dintr-o singură bucată de material.

    Frame Lock : Un sistem de blocare similar cu liner lock, cu excepția faptului că este întreaga structură internă a mânerului care vine să se sprijine pe lamă. Frame Lock este, prin urmare, în mod logic, mai robust decât liner lock. Nu este întotdeauna ușor de distins între cele două mecanisme, mai ales atunci când mânerul cuțitului frame lock este acoperit cu plăci.

    FRN : Acronim pentru nylon armat cu fibră de sticlă. Un material foarte apropiat de GFN (Glass Filled Nylon) care corespunde nylonului umplut cu sticlă. Aceste materiale plastice moderne, de înaltă rezistență, sunt foarte potrivite pentru mânerele cuțitelor.

    Front lock : Mecanism similar cu cel de blocare din spate, cu excepția faptului că pompa este plasată pe partea din față a mânerului.

  • G
  • G10 : Material compozit din fibră de sticlă și rășină. Ușor, stabil, plăcut la atingere și robust, este o necesitate pentru inserțiile de mâner de cuțit!

    Garda : Situată între lamă și mâner, garda este partea cuțitului care protejează mâinile utilizatorului, împiedicându-le să alunece spre lamă.

    Granul : Pietrele de ascuțit/ascuțit au granule diferite, o operațiune similară cu șlefuirea foilor. Cu cât lama este mai mată, cu atât granulația va trebui să fie mai mică. Pentru ascuțire, vă recomandăm să alegeți o piatră cu o granulație nu mai mare de 800. Pentru finisarea muchiei, cu alte cuvinte ascuțirea, optați pentru granulații între 1000 și 3000.

    Guilloché : Tehnică decorativă care constă în îndepărtarea oțelului de pe partea din spate a lamei cuțitului. Guilloché se caracterizează prin linii împletite care formează un model frumos.

  • H
  • HRC : Unitate de duritate a oțelului pe scara Rockwell, este indicată de un număr cuprins între 52 și 66 HRC. Cu cât duritatea este mai mare, cu atât lama va fi mai ascuțită: reversul medaliei, va fi și mai complex de ascuțit.

  • J
  • Jimping : Parte zimțată pe partea din spate a lamei pentru a crește controlul și aderența. Nu toate cuțitele au jimping.

  • L
  • Alama : Un aliaj compus în principal din cupru și zinc, recognoscibil prin culoarea sa galben-aurie. Marca japoneză Higonokami folosește adesea alama pentru a îmbrăca mânerele cuțitelor sale.

    Lanyard : Un cordon care este înșirat prin ochiul mânerului pentru a facilita transportul și ținerea cuțitului. Ochiul este pur și simplu o gaură mică, situată de obicei la capătul mânerului. Rețineți că nu toate cuțitele au un ochet.

    Liner lock : Mecanism de blocare în care placa mânerului blochează baza lamei. Foarte fiabil, liner lock este unul dintre cele mai utilizate mecanisme în tacâmuri.

  • M
  • Micarta : Material compozit pe bază de rășină combinat cu hârtie sau pânză. Frecvent utilizată pentru mânere, micarta rezistă bine la impact, precum și la umiditate.

    Bolster : Parte metalică, cel mai adesea poziționată între lamă și mâner, conferind cuțitului o rezistență mai mare precum și îmbunătățind estetica acestuia în același timp. Bolțul poate fi amplasat la capul și/sau la coada mânerului. Unele cuțite nu au bolter.

    Molle : Echipament modular ușor de purtat încărcături. Sistem modular care cuprinde un set de bucle (Pouch Attachment Ladder System) pentru atașarea echipamentelor și armelor. Acum standard, MOLLE este deosebit de util pentru militari, care își pot aranja echipamentul după cum consideră necesar. Multe dintre cuțitele pe care le vindem sunt “compatibile MOLLE”.

    Morfil: Marginea unui cuțit se îndoaie ca urmare a utilizării intense: acest lucru este cunoscut sub numele de morfil. Acesta taie atunci mai puțin bine și va trebui să fie ascuțit pentru a îndrepta muchia. Rețineți că morfilul este imperceptibil cu ochiul liber.

  • N
  • Normalizare : Tratament termic pentru a rafina granulația unui oțel, deoarece aceasta din urmă poate deveni mai grosieră ca urmare a creșterii temperaturii.

  • O
  • Outdoor : Termen care se referă la toate activitățile și sporturile practicate în aer liber, în aer liber.

    Tab : Mică crestătură situată în partea din față a lamei, care facilitează deschiderea acesteia, în special cu ajutorul unghiei.

    OTF : “Out The Front”, termen care se referă la un tip de cuțit automat în care lama este ejectată din față, drept înainte, fără mișcare de rotație.

  • P
  • Pakkawood : Pakkawood nu este un lemn natural, este un material compozit care combină rășina cu lemnul comprimat. Având încă aspectul lemnului, pakkawood are avantajul de a fi foarte rezistent și de a nu se teme de umiditate.

    Placi : Placile sunt fixate pe platane pentru a îmbrăca structura gâtului. Decorative, ele pot fi concepute din diferite materiale, cum ar fi lemn, aluminiu, fibră de carbon … Un mâner fără placă este cunoscut sub numele de “schelet”.

    Placi : Cel mai adesea realizate din oțel, plăcile mențin structura mânerului unui cuțit, prevenind uzura prematură.

    Tip : Parte mică ascuțită la capătul lamei, adesea folosită pentru a perfora cu putere.

    Lustruire : Lustruirea este o tehnică utilizată pentru a perfecționa stilul lamei, oferindu-i un aspect lustruit, strălucitor. Lustruirea unei lame îi elimină imperfecțiunile (morfil), o face mai moale și mai netedă la atingere și îi îmbunătățește capacitatea de tăiere.

  • R
  • Recoacere : Tratament termic cu scopul de a relaxa oțelul. Este adesea folosit primul.

    Revenire : Tratament termic care urmează în general revenirii. Revenirea face lama mai puțin fragilă, dar și mai puțin dură.

    Ricasso : Poziționat între gardă și entablure, ricasso este o piesă mică, neascuțită, folosită pentru a ține lama fără a o răni.

    Nevet : Element metalic de mici dimensiuni folosit pentru a ține, a fixa plăcile la cataramă.

    Rockwell : Scala utilizată pentru a determina duritatea unei lame exprimată în HRC. Cu cât indicele HRC este mai mare, cu atât duritatea lamei este mai mare!

  • S
  • Mătase : Mătasea reprezintă continuitatea, prelungirea lamei în mâner. Ea trebuie aleasă cu grijă, deoarece de ea depinde rezistența cuțitului dumneavoastră! O lamă full tang, care se întinde pe toată lungimea mânerului, va fi mult mai rezistentă decât o lamă half tang, despre care v-ați dat seama că se oprește la jumătatea mânerului.

  • T
  • Thumbstud : Buton mic sau știft pentru degetul mare prezent pe lamă astfel încât să faciliteze desfășurarea acesteia cu o singură mână. Termenul thumbstud este utilizat atunci când butonul este prezent pe o singură parte, dublu thumb stud atunci când pe ambele părți.

    Thumbhole : Orificiu rotunjit în lamă în care vine să se sprijine degetul mare pentru deschiderea cu o singură mână. Gaura pentru degetul mare este utilizată pe scară largă la cuțitele Spyderco .

    Titaniu : Cu aspect alb metalic, titanul este un material ușor și rezistent. Este folosit uneori pentru a face mânere de cuțite.

    Tratament termic : Acest termen se referă la operațiunile de încălzire și răcire a unui oțel pentru a-i modifica proprietățile. Cele mai frecvent utilizate tratamente termice sunt recoacerea, normalizarea, călirea, precum și temperarea.

    Turează : Tratament termic celebru destinat să întărească oțelul, care devine, de asemenea, mai fragil.

  • V
  • Ferrule : Inel de siguranță plasat între lamă și mâner, care trebuie rotit pentru a asigura blocarea în poziția deschis sau închis. Ferula este utilizată în special la cuțitele Opinel și Nontron.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *