Glosar Katana

O comoară a patrimoniului cultural al Japoniei,

  • katana
  • este cunoscută pentru a fi arma preferată a războinicilor samurai. Au trecut aproape 1.000 de ani și sabia japoneză încă își seduce lumea. Vibrațiile și energia care emană de la ea sunt o adevărată chemare la călătorie, prin însăși esența țării soarelui răsare. Pentru a înțelege arta sabiei japoneze, este esențial să ne familiarizăm cu toți termenii și specificațiile referitoare la aceasta. Într-adevăr, cuvinte precum “Tsuba “, “ Ito ” sau “ Tsuka ” cu siguranță nu fac parte din vocabularul dumneavoastră, ceea ce este, fiți siguri, perfect normal dacă sunteți un nou inițiat. Cu toate acestea, ele sunt adesea folosite de profesioniști și colecționari, deci este în interesul dvs. să știți ce înseamnă pentru a face o achiziție care să vă satisfacă așteptările! Pentru a vă ajuta în acest sens, acest articol vă dezvăluie toate cuvintele pe care trebuie să le cunoașteți înainte de a vă lansa în achiziționarea unei katana japoneze.

    Mânerul katanei

    1 – Tsuka : Mânerul armelor albe japoneze: katana, wakizashi, tanto. Este compus în general din 2 jumătăți de coajă asamblate cu clei de orez și apoi acoperite cu piele de rază reală sau sintetică.

    mâner katana japoneză

    2 – Kashira : piesă metalică care închide și protejează capătul mânerului. Înseamnă “cap” în traducerea sa literară în limba engleză. Este echivalentul pommelului de pe o sabie occidentală.

    3 – Tsuka- ito : Numit și tsuka maki sau mai pe scurt ito, tsuka-ito este o împletitură specială care acoperă mânerul (Tsuka). Realizată în mod tradițional din mătase, poate fi de asemenea realizată din piele sau bumbac. Împletitura încrucișată regulată dezvăluie acoperirea din piele de rază a mânerului și amuletele ornamentale (Menukis).

    4 – Tsuba : Acesta este termenul folosit pentru a defini garda katanei. Aceasta are de cele mai multe ori o formă circulară, dar poate apărea uneori într-o formă dreptunghiulară, pătrată sau chiar hexagonală. Scopul tsuba este de a proteja mâna de tăieturi în timpul unei lupte. Mai mult decât un accesoriu de apărare, este și o parte decorativă a katanei, de obicei sculptată sau decorată cu motive geometrice sau florale.

    5 – Fuchi : Parte metalică a mânerului (Tsuka), plasată sub Tsuba pentru a o susține și a-i întări stabilitatea. Este adesea decorat în legătură cu amuletele (menukis) și garda (Tsuba).

    6 – Menuki : Accesoriu ornamental plasat sub împletitura mânerului (Tsuka) în așa fel încât să favorizeze prinderea sabiei și să aducă noroc. Fabricat din metal, reprezintă un animal sau un simbol al Japoniei medievale. O sabie japoneză conține 2 menukis în majoritatea cazurilor.

    7 – Mekugi : Bucată de bambus folosită pentru a asambla lama și mânerul. O katana are de obicei 2 mekugis.

    8 – Habaki : Bucată de metal, alamă sau cupru, care reglează poziția sabiei în teaca sa într-un mod echilibrat. Ca urmare, lama nu se freacă de lemnul tecii, evitând astfel eventualele accidente. De asemenea, acționează ca un amortizor de impact, absorbind cea mai mare parte a undei de șoc, păstrând astfel garda, precum și mânerul.

    Lama Katana

    Katana sabre blade

    9 – Ha : katana are un singur tăiș. Ha este numele dat muchiei tăioase a lamei.

    10 – Hamon : Linie de culoare lăptoasă care apare în timpul tratamentului termic. Linia de temperare este mai mult sau mai puțin aparentă și regulată în funcție de armă. O școală sau un fierar pot da Hamonului o linie particulară, semnul unei mărci înregistrate, recognoscibilă de toți experții dintr-o privire.

    11 – Shinogi : muchie longitudinală de-a lungul lamei.

    12 – Ji : Este suprafața dintre marginea lamei (Shinogi) și linia de temperare (Hamon)

    13 – Shinogi – ji : Suprafața plată a lamei katana situată între muchia longitudinală (Shinogi) și spinarea (mune)

    14 – Mune : Partea din spate a lamei, partea opusă tăișului. Forma mune-ului poate spune multe despre vârsta katanei și despre designul acesteia. Mune-ul de tip Hikushi este cel mai comun.

    15 – Yokote : Linia care separă vârful ( Kissaki) de restul lamei

    16 – Kissaki : Vârful lamei

    Teaca Katanei

    17 – Saya : Nume dat tecii armelor albe japoneze, cum ar fi katanele, wakizashis, tantos. Este în general confecționat din lemn ușor lăcuit la exterior. Magnolia este considerată a fi cel mai bun lemn pentru confecționarea sa. Uneori poate fi făcută din bronz.

    Sabie katana de samurai

    18 – Sageo : Cordon decorativ pe teacă

    19 – Koiguchi – Intrarea în teacă (Saya)

    20 – Kojiri .strong> Kojiri – Vârf metalic care întărește capătul tecii

    .

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *